BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Σχόλιο-καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων, της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Σάμου για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου με τον "αινιγματικό" τίτλο "Η απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ για τους πρόσφυγες όπως δεν ... αποφασίστηκε" και σήμερα αναφερόμαστε αναλυτικότερα καταγγέλλοντάς την.

Με λίγα λόγια: 'Αλλα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση και άλλα αναφέρονται στην ανακοίνωση!

Στη συνεδρίαση του ΔΣ (5 μέλη παρόντα από τα 7) υποστηρίξαμε σαν Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Σάμου, μια σειρά θέσεων (που τελικά έγιναν δεκτές) για το θέμα των προσφύγων. Αναφερθήκαμε αναλυτικά στο θέμα, αποσαφηνίσαμε πλήρως τόσο τις θέσεις μας όσο και το πνεύμα που θα διέπει το κείμενο καθώς και κινηματικές αντιιμπεριαλιστικές αντιπολεμικές διαδικασίες-δράσεις, έκφρασης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από το σωματείο.
Το κείμενο της απόφασης δεν γράφτηκε επιτόπου. Κατατέθηκε από τον πρόεδρο, αποτέλεσε μια "βάση" και μπήκε (όπως συνηθίζεται) σε ηλεκτρονική διαβούλευση (μέσω email) για την τελική του μορφοποίηση, με τοποθετήσεις-παρατηρήσεις-συμπληρώσεις. Κατά τη διαδικασία κατατέθηκαν και προτάσεις από απόντα μέλη που διαφοροποιούσαν πλήρως το πνεύμα της απόφασης και κακώς κατά τη γνώμη μας απασχόλησαν το διάλογο για μια ήδη ληφθείσα απόφαση. Κατατέθηκαν όμως και προτάσεις που δεν είχαν κατατεθεί στη συνεδρίαση αλλά συμπλήρωναν την απόφαση και δεν υπονόμευαν το πνεύμα της.
Εμείς επισημάναμε τα σημεία στα οποία διαφωνούσαμε (αφού απείχαν από το πνεύμα της απόφασης του Δ.Σ.) και προτείναμε αλλαγές στο κείμενο που αποκαθιστούσαν το πνεύμα της απόφασης.
Από το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι υπήρξαν επανατοποθετήσεις μελών του Δ.Σ. όσον αφορά στην ουσία της απόφασης (κυβιστήσεις πολύ κομψά θα λέγαμε) και υιοθετήθηκε το κείμενο που δημοσιεύσαμε (από πόσους και ποιους ψηφίστηκε δεν το μάθαμε και περιμένουμε μια απάντηση γι αυτό), χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικές κατά τη γνώμη μας πτυχές της απόφασης του Δ.Σ.
Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι:

  1. Δεν αναφέρεται πουθενά στο τελικό κείμενο το σημείο της απόφασής μας για την κινητοποίηση (12 Νοέμβρη ημέρα απεργίας) και πορεία στο λιμάνι του Βαθιού όπου θα δηλωθεί μαζικά-αγωνιστικά η αλληλεγγύη του σωματείου στους πρόσφυγες/μετανάστες (μαζί και με άλλους αν πάρουν τέτοιες αποφάσεις), θα τους παραδοθεί υλική βοήθεια που θα μαζέψουμε γι αυτούς και στη συνέχεια ότι θα πορευτούμε στο Δημαρχείο ή και στην Περιφέρεια για να διεκδικήσουμε στέγη κ.λ.π. για τους πρόσφυγες μαζικά! Αντ' αυτού μπήκε από το "παράθυρο" η προτελευταία παράγραφος "Με το πλαίσιο αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει μέρος την Τρίτη 10 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο ταυτοποίησης στο λιμάνι Μαλαγαρίου στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Πανσαμιακή επιτροπή ειρήνης και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην πλατεία Πυθαγόρα." ως εναλλακτική(;) που απέχει από την συμφωνηθείσα.
  2. Μπήκε στο τελικό κείμενο η προσθήκη για "Άνοιγμα των συνόρων και κατάργηση του φράκτη του Έβρου ΤΩΡΑ" παρότι δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. για την οποία εμείς συμφωνήσαμε στην "κατάργηση του φράκτη του Έβρου" αλλά η υπόθεση του "ανοίγματος των συνόρων και ... ΤΩΡΑ" μας βρίσκει αντίθετους αφού εγείρει μια σειρά ερωτημάτων όπως: "για ποιούς να ανοίξουν;" "δεν είναι ήδη ανοιχτά για τους Αμερικάνους όταν εφορμούν στη Συρία από τις βάσεις τους στην Κρήτη;" "Από ποιόν ακριβώς διεκδικούμε το άνοιγμα των συνόρων" κ.λ.π.
  3. Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε πλήρως με την αρχή της τελευταίας παραγράφου (και όχι μόνο) του τελικού κειμένου που λέει "Όσο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, εκφράζουμε με κάθε τρόπο έμπρακτα την αλληλεγγύη μας." Εκφράσαμε την άποψη ότι σαν σωματείο παίρνουμε αποφάσεις που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ουρά των αποφάσεων της κάθε κυβέρνησης και αποτέλεσμα αξιολόγησης της ανάληψης των ευθυνών της. Και ευθυνών απέναντι σε ποιόν σε τελευταία ανάλυση! Άλλωστε παραπάνω καταγγέλλεται η στάση της και η συνολική πολιτική της αλλά και η συμμετοχή της και σ αυτό το έγκλημα. Τι άλλο να περιμένουμε; Να ... αυτοαναιρεθεί κάνοντάς μας το ... χατίρι;
  4. Διαφωνήσαμε στο ότι η "έμπρακτη αλληλεγγύη" της τελευταίας παραγράφου του τελικού κειμένου είναι η συλλογή υλικής βοήθειας όπως φαίνεται να διακηρύσσεται μέσω του κειμένου. Γιατί δεν είναι η αλληλεγγύη και δεν μπορεί να είναι, μόνο υλική βοήθεια. Είχαμε επιχειρηματολογήσει στο Δ.Σ. γι αυτό το θέμα και το τονίσαμε και στη διαβούλευση. Εμείς θεωρούμε ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες περνάει μέσα από τις μαζικές αγωνιστικές αντιιμπεριαλιστικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Που καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστές και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη μήτρα που γεννά πρόσφυγες. Που διεκδικεί κινηματικά για τους πρόσφυγες ασφαλή μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Που διεκδικεί τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Που διεκδικεί (και τοπικά) τη μέριμνα για τη στέγαση και τη σίτισή τους όσο παραμένουν στην Ελλάδα. Που διεκδικεί από το "τοπικό κράτος" άμεσα, στεγασμένους χώρους παραμονής και από την κυβέρνηση ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από την άλλη το μαχόμενο μαζικό κίνημα αποφασίζει και τη συλλογή υλικής βοήθειας, όταν την κρίνει απαραίτητη, διαδηλώνει την αντίθεσή του στους μακελλάρηδες των λαών μπροστά σ αυτούς που θέλει να φανεί αλληλέγγυο και οι οποίοι είναι θύματά τους και τους παραδίδει και την υλική βοήθεια. Με άλλα λόγια η έμπρακτη αλληλεγγύη δεν ταυτίζεται σε καμιά περίπτωση με την υλική βοήθεια, απέχει μακράν και απλά μπορεί να την εμπεριέχει.
Προτείναμε λοιπόν για την αποκατάσταση του πνεύματος της απόφασης του Δ.Σ. (που είχε όσα αρνητικά αναφέραμε παραπάνω) να αναδιατυπωθεί η τελευταία παράγραφος, περιλαμβάνοντας τα παρακάτω σημεία:
"Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με το μαζικό κίνημα τις παραπάνω διεκδικήσεις, αρχής γενομένης στην απεργιακή κινητοποίηση-συγκέντρωση-πορεία της 12ης Νοέμβρη.
  • Με στάση της πορείας στο λιμάνι του Βαθιού όπου θα (δια)δηλωθεί μαζικά η αλληλεγγύη και θα παραδοθεί στους πρόσφυγες υλική βοήθεια που θα έχει συγκεντρωθεί
  • Με κατάληξη της πορείας στον Δήμο που θα απαιτεί άμεσα ανοικτούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων .
Στο μεταξύ εκφράζουμε και με κάθε πρόσφορο τρόπο υλικά την αλληλεγγύη μας. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα μας ξεπερνά, αλλά θεωρούμε απαραίτητο από τη μια να αγωνιστούμε ενάντια στους υπαίτιους των ιμπεριαλιστικών πολέμων που γενούν την προσφυγιά και από την άλλη να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ταυτόχρονα, σαν δάσκαλοι οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας για το θέμα της αξίας της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα με την δράση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων του εργατικού κινήματος, καλούμε κάθε σχολειό και κάθε συνάδελφο να δραστηριοποιηθεί στη συλλογή ρούχων, τροφίμων κλπ. από γονείς και μαθητές, για να εκφράσουμε και υλικά την αλληλεγγύη μας."

Διάβασέ το »