BANNER

ολοι μια γροθια
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!
ΔΕΙΤΕ!

Εκδήλωση-συζήτηση Αγωνιστικών Κινήσεων

Εκδήλωση-συζήτηση Σάββατο, 19 Μαΐου, 7μμ,
στο Αμφιθέατρο του ΕΠΑ.Λ. Σάμου
Οι διορισμοί στις καλένδες – Η αξιολόγηση προ των πυλών! – Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν
Οι εκπαιδευτικοί να απαντήσουν  με τις κινητοποιήσεις τους!

Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον Αύγουστο είναι για όλα τα λαϊκά στρώματα μια ακόμα υπόσχεση άνευ αντικρίσματος. Κανένας εργαζόμενος, εργάτης, άνεργος, καμιά νέα και κανένας νέος δεν πιστεύει την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα. Πόσο μάλλον όταν ξένοι και ντόπιοι αξιωματούχοι παρελαύνουν για να διαβεβαιώσουν για την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση που θα συνεχιστεί για δεκαετίες ακόμη. Τα δημοσιονομικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και θα αρχίζουν να εφαρμόζονται στο άμεσο μέλλον (περικοπές συντάξεων, αύξηση φορολογίας) είναι από μόνα τους αρκετά για να βυθίσουν ακόμα περισσότερο τον λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Τα διαδοχικά μνημόνια που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, υπακούοντας πιστά στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχουν χτυπήσει τον πυρήνα των λαϊκών δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην εργασία, στην σύνταξη, στην περίθαλψη είναι στο στόχαστρο των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, και οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν σκοπό να ξαναδώσουν πίσω στο λαό κανένα από τα δικαιώματα που κατάφεραν να του κλέψουν. Παράλληλα, ο πλούτος της χώρας ξεπουλιέται και οι παραγωγικές της δυνατότητες υπονομεύονται αυξάνοντας όλο και περισσότερο την εξάρτηση από τον ξένο παράγοντα.
Η εξάρτηση της χώρα μας αποκαλύπτεται και από την υποτελή και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης που παρέχει κάθε είδους διευκόλυνση στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ώστε να επελαύνουν σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας ξεδίπλωσε τους πολεμικούς κινδύνους που αγκαλιάζουν την ευρύτερη περιοχή. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής και τον έλεγχο των πηγών ενέργειας έχει ως θύματα τους λαούς. Και μόνο οι λαοί, με κοινό μέτωπο πάλης, με παρατεταμένο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μπορούν να βάλουν φρένο στον πόλεμο και την προσφυγιά. Σε περιφερειακό επίπεδο αυξάνονται και οι εντάσεις σε Αιγαίο και Βαλκάνια με τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης να εντείνεται από τις εθνικιστικές πολιτικές των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων.
Σε αυτό το περιβάλλον οι υποσχέσεις των παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς μόνο ανακούφιση δεν προκαλούν. Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, του οποίου η εργαλειοθήκη ακολουθείται πιστά από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, μιλά για νέες κατηγορίες προσωπικού με 5ετείς συμβάσεις καθώς «η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών όχι μόνο θα είναι ακριβή οικονομικά αλλά θα επανεισάγει ακαμψίες στο εκπαιδευτικό  σύστημα που οι αναπληρωτές έχουν αμβλύνει».. Η πολιτική που θέλει τις ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις να επεκτείνονται βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην εκπαίδευση με τον ΟΟΣΑ να προτρέπει οι Διευθυντές των σχολείων να έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη προσωπικού, δηλαδή να επιλέγουν και να προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που είχαν ως αίτημα αιχμής τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς έμειναν μετέωρες. Είναι πολύ σημαντικές οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που με την στάση τους υπονόμευσαν και ανέβαλαν τον αγώνα. Δεν πρέπει όμως να υποτιμάται το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, όταν τους δόθηκε η δυνατότητα με στοιχειώδεις θετικούς όρους, εξέφρασαν την διάθεσή τους να αντισταθούν στην πολιτική της αδιοριστίας και να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν το στοιχειώδες δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Η αποσυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η αδυναμία δημιουργίας ενός μαζικού αγωνιστικού κινήματος που θα απαντήσει στην επίθεση που δέχεται ο εκπαιδευτικός κόσμος όπως και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, αφήνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να εντείνει αυτή την επίθεση προς όφελος της αστικής τάξης. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο και αφορά στην «Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» ενισχύει τον συγκεντρωτισμό, τον έλεγχο και την επιβολή των κυρίαρχων πολιτικών ενώ παράλληλα επαναφέρει την αξιολόγηση. Οι διατάξεις του υλοποιούν δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου και κινούνται στις ράγες των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ του οποίου η πρόσφατη έκθεση καταγράφει ως θετικές τις ρυθμίσεις που αφορούν την αξιολόγηση των στελεχών στην εκπαίδευση και την (αυτό)αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, καθώς είναι «σημαντικά πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου αξιολόγησης».Οι νέες αυτές ρυθμίσεις υπηρετούν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους. Η αξιολόγηση αποτελεί το στρατηγικό τους εργαλείο για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Για τον έλεγχο και την χειραγώγηση καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. Για να πετύχουν την παραπλανητική «αυτονομία» της σχολικής μονάδας που στην πράξη σημαίνει την μετακύλιση των ευθυνών αλλά και της οικονομικής λειτουργίας των σχολείων στις πλάτες εκπαιδευτικών και γονιών.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απαντήσουν στην συνεχιζόμενη επίθεση. Και η απάντηση αυτή μπορεί να έχει ουσία μόνο αν έχει την μορφή ενός μαζικού επίμονου, διεκδικητικού αγώνα. Με γενικές συνελεύσεις που θα δώσουν την κατάλληλη κατεύθυνση μακριά από τις λογικές της διαχείρισης και της εργασιακής ειρήνης που επιβάλλουν με τη γραμμή τους και την απραξία τους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για το οποίο θα κληθούμε να εκλέξουμε αντιπροσώπους. Στην τριετή του θητεία δεν πήρε ούτε μια πρωτοβουλία αγωνιστικής ανασυγκρότησης του κινήματος και συντονισμού των σωματείων που εκπροσωπεί.
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξή μας για συγκρότηση κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης, για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην εκδήλωση-συζήτηση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών για να οργανώσουμε μαζί βήματα αντίστασης και αγώνα.

Διάβασέ το »